LEPKETAPLÓGOMBA- Új Termék! 

Története, hagyományos alkalmazásai

Keleten évezredek óta alkalmazzák a gyógyászatban.

A hagyományos kínai orvoslásban a ,,nedvesség kitisztítására", a hörgőváladék csökkentésére, tüdőbetegségek gyógyítására, a fizikai állapot erősítésére és az energia növelésére használják, de jótékony hatásúnak tartják egyéb panaszok kezelésére is.

A mexikói népi orvoslásban a gombát élősködök ellen és bőrviszketés kezelésére használják.

Fontosabb összetevői, hatóanyagai

A gomba legfontosabb hatóanyagának a vízoldékony, nagy molekulasúlyú, fehérjékhez kötött poliszacharidot, a kresztint tartják (KrestinÒ, PSK, Poliszacharid Kureha, Coriolus poliszacharid - 68% glükánt és 32% fehérjét tartalmaz). Szintén fontos a PSP-nek elnevezett hatóanyag, amely 75% fehérjéből és 25% poliszacharidból áll. Mellettük lanosztán típusú triterpének, szterinek és szterin-származékok (pl. fungiszterin, ergoszterin), valamint egyéb poliszacharidok (pl. koriolán) és vitaminok (pl. D-vitamin) is jelentősek.

Gyógyhatásai

A gombának, illetve készítményeinek gyógyhatásai a következők: (1) immunerősítő, (2) tumorellenes, (3) vírusellenes (hepatitis) és (4) gyulladáscsökkentő. Külön említést érdemel, hogy az e gombából előállított készítmények (elsősorban a kresztin) kemo-, sugár- és immunterápiás szerekkel együtt adva (szájon át vagy injekció formájában) felerősíthetik az említett terápiák kedvező hatásait, a kedvezőtleneket pedig mérsékelhetik.

Alkalmazási területek

A lepketaplót és az abból előállított kresztint (PSK) és PSP-t különböző rákos megbetegedések (méhnyak-, petefészek-, emlő-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbélrák, leukémia) megelőzésére és kezelésére, a különböző vírusok okozta megbetegedésekben (AIDS, hepatitis A, B, C) szenvedő betegek és műtéten átesettek immunrendszerének felerősítésére, valamint gyulladásos megbetegedések (pl. sokizületi gyulladás) kezelésére használják.

Felhasznált részei, készítmények

Szárított gomba egészben vagy porítva, termőtestből vagy micélium-kultúrábólból előállított standardizált kivonatok és készítmények, illetve szabadalommal védett gyári készítmények (kresztin, PSP) formájában.

Ajánlott napi adagok A lepketapló termőtestéből általános immunerősítésre ajánlott adag teának elkészítve 20 gramm, 3 részre elosztva, kapszulában bevéve pedig 5 gramm. A gombából előállított egyik hatóanyag, a kresztin ajánlott napi adagja a kezelés céljától függően változik (1-9 gramm körüli), amit a betegség súlyosságától és a készítmény jellemzőitől (hatóanyag mennyisége, tisztasága stb.) függően az orvosnak kell meghatároznia


Hatásai összefoglalva:

Daganatellenes, antioxidáns, vírusellenes, baktériumellenes, vesetonizáló, májvédő- és tonizáló, immunmoduláns.


Felhasznált fontosabb irodalmak

Anon.
é.n. The role of polysaccharides derived from medicinal mushrooms in cancer.
https://www.fruiting-bodies.co.uk/cancer_research/cr_chapter9.htm
Anon
é.n. Myco-polysaccharides.
https://www.gettingwell.com/drug_info/nmdrugprofiles/
nutsupdrugs/myc_0033.shtml
Benedix EH, et al.
1977 Növényvilág. Alacsonyabbrendű növények.
Gondolat Kiadó, Budapest.
Berger A, et al.
2004 Cholesterol-lowering properties of Ganoderma lucidum in vitro, ex vivo, and
in hamsters and in minipigs.
Lipids in Health Disease 3, 1-12.
Chang R.
1996 Functional properties of edible mushrooms.
Nutr. Rev. Nov; 54 (11 Pt 2): S91-3
Dureja H, Kaushik Kumar V.
2003 Developments in Nutraceuticals.
Indian Journal of Pharmacology, 35:363-372.
Hobbs Ch.
1995 Medicinal Mushrooms. An Exploration of Tradition, Healing, & Culture.
Botanica Press, Santa Cruz, Ca, USA.
Jakucs Erzsébet - Hahn István
1995 Mi a gomba?.....in: Járainé Komlódi Magda: Pannon Enciklopédia.
Magyarország Növényvilága.-99.
Dunakanyar 2000 Kiadó, Budapest.
Jakucs Erzsébet, Vajna László (szerk.)
2003 Mikológia.
Agroinform Kiadó, Budapest.
Jones PJ.
2002 Clinical nutrition. 7. Functional foods - more than just nutrition.
CMAJ June 11, 166 (12): 1555-1563.
Kalra EK.
2003 Nutraceutical - Definition and Introduction.
AAPS PharmSci 5(3) Article 25
(https://www.pharmsci.org)
Kidd Parris M.
2000 The Use of Mushroom Glucans and Proteoglycans in Cancer Treatment.
Alternative Medicine Review Volume 5, Number 1, 4-27.
Lelley J.
1999 A gombák gyógyító ereje.
Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Leung Albert Y, Foster S
1 Encyclopedia of Common Natural Ingredients.
John Wiley & Sons Inc., New York - Chichester - Brisbane -Toronto -
Singapore.
Lewis Walter H, Elvin-Lewis PF
1977 Medical Botany.
John Wiley & Sons., Inc., New York - London - Sydney -Toronto.
Monroe JA.
2003 Treatment of cancer with mushroom products.
Sheng-Yuang Wang, Mind-Shi Shao
2000 Pharmacological Functions of Chinese Medicinal Fungus Cordyceps sinensis
and Related Species.
Journal of Food and Drug Analysis 8(4): 248-257.
Silva D.
2004 Cellular and physiological effects of Ganoderma lucidum.
Mini Rev Med Chem. Oct;4(8):873-9.
Simon Tibor (szerk.)
1991 Baktérium- alga-, gomba-, zuzmó- és mohahatározó.
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.
Smith JE, Sullivan R.
2004 The western approach to medicinal mushrooms.
https://www.kmitl.ac.th/science/journal/jan2004/Mushrooms.pdf
Stamets P.
1993 Growing Gourmet & Medicinal Mushrooms.
Ten Speed Press, Berkeley, CA, USA.
Stamets P.
2002 MycoMedicinals. An informational Treatise on Mushrooms.
MycoMedia Productions, Olimoia, WA, USA.
Stamets P. Novel Antimicrobials from mushrooms.
2002 Herbalgram 54: 28-33.
Wang Sheng-Yuan, Shiao Ming-Shi
2000 Pharmacological Functions of Chinese Medicinal Fungus Cordyceps sinensis
and Related Species.
Journal of Food and Drug Analysis. Vol. 8. No. 4. 248-257.
Wasser SP, Weis AL.
1999 Therapeutic effects of substances occuring in higher Basidiomycetes
mushrooms: a modern perspective.
Crit Rev Immunol. 19(1):65-96.
Wasser SP.
2002 Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunmodulating
polysaccharides.
Appl.Microbiol Biotechnol. 60:258-274.
Wasser SP.
2002 Review of Medicinal Mushrooms Advances: Good News from Old Allies.
Herbalgram 56:28-33.
Wasser SP, Didukh MYa
2004 Dietary Supplements from Culinary-Medicinal Mushrooms: A Variety of
Regulations and Safety Concers for the 21st Century,
International Journal of Medicinal Mushrooms, Volumes 3.
Zaidman BZ, Yassin M, Mahajna J, Wasser SP.
Medicinal mushroom modulators of molecular targets as cancer therapeutics.
Zhong JJ, Tang YJ.
2004 Submerged cultivation of medicinal mushrooms for production of valuable
bioactive metabolites.
Adv Biochem Eng Biotechnol. 87:25-59.

LASKAGOMBA


A laskagomba jótékony hatásai

A világ laskagomba termesztése kb 8-9000 tonna évente. Legjelentősebb termesztő országok Kína, Dél-Korea, Japán, Európában Olaszország, Spanyolország, Belgium, Magyarország és Lengyelország. Kedvező élettani hatása, erőteljes, intenzív íze miatt egyre népszerűbb. Nagyobb piacokon, háztáji termelőknél szinte egész évben beszerezhető, viszonylag olcsó és változatosan elkészíthető.


Összetételében hasonlít a termesztett csiperkegombához, azonban a laskagomba könnyebben emészthető. Fehérjéének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma igen jelentős, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma említésre méltó. Nagyon kevés a nátriumtartalma és szelént is tartalmaz. A laskagomba 100 grammja a B-vitamin csoportból egy felnőtt napi szükségletének 20%-át, a B2 (ribofalvin) 35-40%-át , a B3 (niacin) majdnem az egész napi szükségletet tartalmazza; folsav-tartalma, amely a B12-vitamin felszívódását segíti elő, a teljes napi szükségletet biztosítja. A mai kínai orvoslásban a laskagomba porát az érrendszer erősítésére, végtag-merevségek, görcsök kezelésére használják. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, vizes kivonata egereken egyes daganatokkal szemben volt hatásos. A hosszabb időn át adagolt laskagomba az immunrendszert aktivizálja. Egyes laskagomba-fajoknak antibiotikus hatást is tulajdonítanak.

Miben segít a LASKAGOMBA?

Kedvező hatása elsősorban azokban az anyagokban rejlik, amik képesek aktiválni azokat a sejtjeinket, amelyek biztosítják szervezetünk természetes immunitását.
Sok B-, D-, C-, K-vitamint, proteint, szterolokat, néhány zsírsavat, és nyomelemeket: krómot, rezet, vasat, jódot, nátriumot, szelént és cinket tartalmaz. Ezeken az értékes anyagokon kívül a laskagomba még rostanyagban is gazdag, aminek köszönhetően megtisztul szervezetünk az ott lerakódott káros anyagoktól.

Kinek segíthet a LASKAGOMBA?

  • A szívbetegeknek, mert kedvezően hat a vérnyomásra, és szabályozza a vér koleszterinszintjét.
  • A cukorbetegeknek segíthet a vércukor szinten tartásában.
  • Az allergiásoknak és az asztmásoknak.
  • Mindenkinek, aki valamilyen gyulladástól, ízületi problémáktól, bőrbetegségekben szenved. Azoknak is segíthet, akiknél gyulladás folytán szemölcsök alakultak ki és az ekcémásoknak
  • Ha máj-, vese- vagy hasnyálmirigy-betegségben szenved, a laskagombát különösen ajánljuk. Javíthatja az anyagcserét, regenerálja a belső szerveket..
  • Ha az öregedés jeleit tapasztalja magán, tegyen próbát a laskagombával, hiszen a sejtek regenerációjával tulajdonképpen lassítja az öregedést.

Fogyasztása: napi 1 kávéskanálnyi mennyiségű őrleményt kevés folyadékba (kávé, tea, víz) feloldva ajánlott, vagy joghurtba elkeverve is kiválóan fogyasztható.

Forrás: https://www.terezia.eu/hu/cikk/laskagomba_es_hatasai_mint_gyogyito_gomba

- VETTER, J (1999): A laskagomba (Pleurotus ostreatus) beltartalmáról. A MAGYAR ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMÉKTANÁCS GOMBA TAGOZATÁNAK LAPJA 3 (11) 21- 23. p.

- World J. Fungal & Plant Biol., 3 (1): 01-12, 2012.


Laskagombapor

Ára: 40 g-2190.- ft.


FIGYELMEZTETÉS!
Gombára és gomba spórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt. Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A gyógygomba őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot! Jelen termék fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, vagy az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat.


PECSÉTVIASZGOMBA


Pecsétviaszgomba (Ganoderma Lucidum)

Mivel a pecsétviaszgomba (japánul Reishi, kínaiul Ling Zhi) íze magas triterpén tartalma miatt rendkívül kesernyés, húsa pedig túlzottan kemény, étkezésre gyakorlatilag alkalmatlan, élvezeti értéke nincsen. Éppen ezért, egészségmegőrzésre főzetét és kivonatát használják.
A kínai orvoslás szerint a gyógygombák közül a pecsétviaszgomba rendelkezik a legtöbb gyógyhatással, nem véletlen, hogy már 4000 éve a hosszú élet egyik titkának tekintik, és a japánokhoz hasonlóan, a hallhatatlanság gombájaként is emlegetik. Lombhullató erdők fatörzsein él, kalapjának átmérője elérheti akár a 15 centimétert.
A fiatal pecsétviaszgomba fényes (innen a latin elnevezés: lucidum), majd idővel egyre mattabbá válik. Sárga, vörös, fehér, zöldeskék bíbor színű, de akár fekete is lehet: ezek a színek a pecsétviaszgomba gyógyhatásaira utalnak, leghatékonyabb és leggyakrabban alkalmazott változata a vörös és a fekete. Egészségvédő tulajdonságait nemcsak kora és színe határozza meg, hanem a termesztése során felhasznált fatörzsek minősége is.

Gyógyhatásai

A pecsétviaszgomba tápanyagtartalma a gyógygombák között is kiemelkedő. Jelentősebb mennyiségben található meg benne többek között cink, foszfor, germánium, kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas és réz. Gazdag C-vitaminban, D-vitaminban és aminosavakban.
A pecsétviaszgomba fontos alkotóeleme a pantoténsav, amely javítja az agyműködést, segítségével megelőzhetőek olyan neuro-degeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kor. Ezeken kívül tartalmaz még vírusellenes, valamint májvédő triterpéneket, a koleszterinszintet csökkentő szterolokat, különböző lipideket, alkaloidokat, rákellenes glukánokat (pl. béta-glükánt) és más antioxidáns poliszacharidokat.
A pecsétviaszgomba rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, valamint kitágítja és ruganyossá teszi az érfalakat, ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ez a folyamat, és a gomba magas germánium tartalma, sejtszinten javítják a szervezet oxigénellátását, akár másfélszeresére növelve a vér oxigénfelvevő képességét, ami jelentősen hozzájárul a szervezet természetes méregtelenítési és rákellenes folyamatainak sikerességéhez.
A pecsétviaszgomba adenozin tartalma felhígítja a vérben és a vérplazmában található zsírokat, ez pedig szintén hozzájárul a vénák és az artériák tisztántartásához, valamint javítja a szívműködést. Az adenozin ezen kívül egyensúlyban tartja a hormonszintet és a vér pH-szintjét, javítja az emésztési funkciókat. A pecsétviaszgomba triterpénjei (köztük a bioaktív és kizárólag a pecsétviaszgombából kivonható ganodersavak) segítségével erősíti a májat, hozzájárul a hepatitisz kezeléséhez, beállítja a koleszterinszintet, csökkenti az allergiás tüneteket. Növeli az inzulin termelést, szabályozza a vércukor szintet, így a cukorbetegek számára is jó szolgálatot tehet. Hatóanyagai elősegítik a megfelelő véráramlást - a hajszálerek szintjén is -, megelőzik a vérlemezkék összetapadását, ezáltal a pecsétviaszgomba fogyasztásával csökkenthető a trombózis esélye. Gyulladáscsökkentő, immunrendszer aktiváló és vírusölő hatása - előbbieket a poliszacharidjai jelentős mértékben fokozzák - révén kiváló szövetségesünk lehet a szezonális megbetegedések, a megfázás, influenza, asztma és hörgőgyulladás tüneteinek enyhítésében. A pecsétviaszgomba antioxidáns összetevői erősítik az immunrendszert, hatékonyan veszik fel a harcot a daganatos betegségeket, gyulladásokat, érrendszeri problémákat és korai sejtöregedést okozó, a DNS-t károsító szabad gyökökkel.
Támogatja az anyagcsere folyamatokat, és a fehérjék nukleinsav szintézisét, a pecsétviaszgomba hozzájárul a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, valamint kezeléséhez. A távol-keleti országokban többféle rák esetén alkalmazzák, míg a nyugati orvoslás főként a prosztatarák, és rostjainak köszönhetően a végbél- valamint vastagbélrák kiegészítő kezelésekor veszi igénybe.
Segítségével megszüntethetjük a levertséget és a fáradékonyságot, remek energizáló. A pecsétviaszgomba támogatja az egészséges bélműködést, a megfelelő és rendszeres ürítést, megelőzi és megszünteti a rossz emésztés okozta kellemetlen tünetek jelentős részét. Külsőleg alkalmazva kezelhetünk vele kisebb bőrsérüléseket, rovarcsípéseket, ahogyan az operációk vagy bárányhimlő okozta hegek gyógyulását is elősegítheti.

Fogyasztási javaslat: naponta 1 mokkáskanálnyi mennyiségű gombaport kávéba, akár joghurtba elkeverve.

Terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a szedése!


Forrás: 

https://www.gyogynoveny-volgy.com/gyogygombak/pecsetviaszgomba

- BAO, X.-F., LIU, C., FANG, J., LI, X. (2001): Structural and immunological studies of a major polysaccharide from spores of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Carbohydrate Research, 332 67-74. p.

- BAO X.-F., WANG, X.-S., DONG, Q., FANG, J., LI, X. (2002): Structural features of immunologically active polysaccharides from Ganoderma lucidum. Phytochemistry, 59 175- 181. p. 110

- BYONG KAK KIM (2004): Medicinal Efficacies of Ganoderma lucidum (XV) Anti-HIV Activities of Ganoderma lucidum.

- GRABBE, K. (1997): A gombák helye az emberi táplálkozásban. Magyar Gombahíradó, 16 6-7. p.

- HOBBS, C. (1995): Medicinal Mushrooms. Botancia Press, Santa Cruz, California.

- HUIE, C.W., DI, X. (2004): Chomatographic and electrophoretic methods for Linghzing pharmacologically active components. Journal of Chromatography, 812 241-257. p.

- IGMÁNDY, Z. (1970): Magyarország taplógombái. II. rész. Mikológiai Közlemények, 3 109-112. p.

- JAKUCS E. (2003): Gyógyító gombáink. A MAGYAR ZÖLDSÉG- GYÜMÖLCS TERMÉKTANÁCS GOMBA TAGOZAT LAPJA 7 (19) 10-14. p. 112 42. JAKUCS E., VAJNA, L. (2003): Mikológia. Agroinform Kiadó és Nyomda Kft, Budapest.

- LELLEY, J. (1999): A gombák gyógyító ereje. Mezőgazda Kiadó, Budapest 49. LELLEY, J. (2008): Die Heilkraft der Pilze, Wer Pilze isst lebt langer. B.O.S.S. Druck und Medien GmbH, Goch.

- SARAH B. MANNING, TINA E., FLECHER, CH. (2000): Medicinal mushrooms: Food for Thought, Mushroom News, 2 20-23. p.

- SEO, G.S., KIRK, P.M. (2000): Ganodermataceae: Nomenclature and Classification. Ganoderma Diases of Perennial Crops. Cabi Publishing, Cab International, Wallingford Oxon OX10 8DE, United Kingdom. 1-267. p.

- STAMETS, P. (1993): Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms, First Edition, Ten Speed Press, Berkeley, Toronto. 

FIGYELMEZTETÉS!
Gombára és gomba spórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt. Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A gyógygomba őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot! Jelen termék fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, vagy az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat.

Pecsétviaszgomba por

ára  20 g - 3990.-


FIGYELMEZTETÉS!
Gombára és gomba spórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt. Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A gyógygomba őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot! Jelen termék fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, vagy az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat.

SÜNGOMBA

Süngomba/cseppkőgomba (Hericium Erinaceus)

A süngomba első ránézésre úgy néz ki, mintha egy bozontos állat lenne, vagy mint egy Kínában őshonos majomfaj képviselője, ezért a kínaiak "majomfej gombának" is nevezik. A fehér illetve krémszínű puha tüskékkel borított gomba különleges kinézete ihlette a "süngomba" vagy "oroszlánsörény gomba" nevet is. Ennek a gyógygombának nem csak a kinézete különleges, hanem az íze is kitűnő, amelyet annak a 32 féle aromaanyagnak köszönhet, amit tartalmaz.

A süngombát a tradicionális kínai népgyógyászatban nem csak aromái, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is becsülik. Mivel a gomba kiegyensúlyozó hatással bír a pszichére és a közérzetre, többek között stressz és különböző megterhelések esetén is bevetik. A gyomor- és béltraktusra gyakorolt előnyös befolyását is megfigyelték, ezért a süngombát gyomornyálkahártya-gyulladás vagy gyomor- és bélfekély esetén is használják.

Az újabb kutatások különösen érdekesek, amik bizonyítják ennek a gyógygombának az idegsejtekre gyakorolt előnyös hatását. Az "erinacin" nevezetű bioaktív anyagokról kimutatták, hogy elősegítik az idegsejtek regenerálódását, az idegrostok növekedését. Így a süngomba egy potenciálisan hasznos kiegészítő terápiás lehetőséget kínál az olyan idegrendszeri megbetegedések terén, mint pl. az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, vagy a sclerosis multiplex. A depresszió, idegesség, alvászavarok, stressz esetén is pozitívan tud hatni ez a gomba. Az azonosított erinacinoknál fájdalomcsillapító és antibakteriális hatást is megfigyeltek. A süngomba a gyomor és bél nyálkahártyájának irritációja illetve betegségei terén is jó hatással rendelkezik, a klinikai kutatások kimutatták, hogy alkalmazása gyomornyálkahártya-gyulladás esetén a panaszok enyhüléséhez vezetett. Ezen kívül ez a gyógygomba tumorellenes tulajdonságai és a zsíranyagcserére gyakorolt előnyös befolyása miatt is érdekes.


A SÜNGOMBA ISMERT HATÁSAI RÖVIDEN

  • A gyomor- és béltraktus támogatása, erősítése
  • Segítség stressz és pszichés panaszok esetén
  • Támogatás nyugtalanság, idegesség, alvászavarok esetén
  • Antibakteriális hatás
  • Immunmodulálás
  • A szervezet támogatása a tumorok feletti felügyeletben

Forrás:

Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 63-66.

Példák a süngombáról végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/

Fogyasztási javaslat:

por formájában italba, joghurtba, pépes ételbe keverve 1-2 kávéskanállal naponta.

Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A süngomba őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot!

A gombaőrlemény nem javasolható gyógyszerek vagy bármely más hagyományos terápia helyett, csak azok kiegészítéseként!


Süngombapor:

Ára:  40 g-3990.-ft


BOKROSGOMBA (Grifola frondosa)

Elsősorban tölgyfák, valamint gesztenye és szil tövében élősködik, a bokrosgomba Japán észak-keleti hegyeiben és Észak-Amerikában őshonos. Kellemes ízű fehér húsa puha és rostos. Ritka és értékes, Kínában a bokrosgomba évszázadok óta a hagyományos orvoslás fontos alapanyaga, teát, levest és különböző, gyógyító ételeket is készítenek belőle.

Bővelkedik ásványi anyagokban, elsősorban kalciumban, magnéziumban és káliumban, valamint B2- és D-vitaminban és többszörösen telítetlen zsírsavakban.
A bokrosgomba ezeken kívül gazdag fehérjékben és lipidekben, ennek ellenére 100 g mindössze 30 kalória. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a betegségmegelőzéshez, jelentősen erősíti a szervezet védekezőképességét. Fokozza az immunrendszer működését, segít legyőzni a különböző vírus-, gomba- és bakteriális fertőzéseket, egyike azon ritka természetes szereknek, amelyek hozzájárulnak a HIV vírus megfékezéséhez. Ezen kívül a bokrosgomba, illetve kivonatának rendszeres fogyasztásával elejét vehetjük a metabolikus szindrómának. További gyógyhatása, hogy csökkenti a magas triglicerid szintet, beállítja a koleszterinszintet, és megemeli a vér HDL (jó) koleszterin szintjét. Utóbbi hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához és betegségei megelőzéséhez. Szintén a HDL koleszterinszint beállításának köszönhető, hogy a bokrosgomba elősegít a májban felgyülemlett zsírok kiürítését, valamint javítja a májfunkciókat, hozzájárul a zsírmáj megszüntetéséhez.



Különösen ajánlott a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számát, ugyanis növeli az inzulinérzékenységet, miközben csökkenti az inzulinrezisztenciát, és szabályozza (lassítja) a cukrok felszívódását, ezáltal a vércukorszintet is szabályozza.

A bokrosgomba támogatja a fenntartható súlycsökkentést - ennek érdekében tegyük mindennapi étrendünk részévé -, alkalmazása segít megszabadulni az alhasi zsírfelhalmozódástól, amely jelentősen növeli a magas vérnyomás, illetve a különböző szívbetegségek kockázatát. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a bokrosgomba kivonata akár 75 százalékkal akadályozhatja a daganatos sejtek szaporodását, főként a vese-, a prosztata-, az emlő- és a tüdőrák esetében alkalmazható sikerrel. Tulajdonképpen úgy "működik", hogy ösztönzi bizonyos fehérvérsejtek, a makrofágokét, a T-linfocitákét és az NK (natural killer, falósejtek) működését. A tumor markerek expressziójának csökkentése mellett az áttétek növekedését és terjedését is gátolhatja.

Különösen hatékony a bokrosgombából előállított úgynevezett D-frakció.

Fogyasztási javaslat: naponta 1 mokkáskanálnyi mennyiségű gombaport kávéba, teába, akár joghurtba elkeverve.

Terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a szedése!

Forrás:

 Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 58-62.

Példák a bokrosgombáról végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14977447

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499658 


Ára: 40g-7990.- ft

ÖRDÖGSZEKÉR GOMBA

A gomba segíthet a betegségek megelőzésében, kezelésében is

A népi gyógyászatban már régen ismert és használt gombák hatékonyságát modern klinikai vizsgálatok is igazolták. Számos gombáról bizonyították már, hogy segíthet különböző betegségek megelőzésében, kezelésében.


Miért egészséges az Ördögszekér gomba?

Az Ördögszekér gomba mindamellett, hogy D, B3, B5. B12 és B13 vitaminokat, valamint cink, foszfor és kálium mellett sok vasat is tartalmaz, hatékonyan segíti egészségünk megőrzését:

  • Rendszeres fogyasztása roboráló hatású, ezért sportolók előszeretettel alkalmazzák diétájukban.
  • Ugyancsak rendszeres fogyasztása elősegíti a tesztoszteron szint növekedését.
  • Gátolja a ráksejtek növekedését és szétszóródását a szervezetben, elsősorban a mell illetve a vastagbél rák esetében.
  • Antibiotikum tartalma segít megelőzni bizonyos betegségeket.
  • Hatékonyan csökkenti a koleszterin és a vércukor szintet.
  • Segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.
  • Erősíti a vénák rugalmasságát, segíti az erek megtisztulását.

Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A gomba őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot!

Fogyasszon naponta 1 mokkáskanálnyi gombaport joghurtba, teába elkeverve!

Forrás: 

  • https://phd.lib.uni-corvinus.hu/575/1/Szarvas_Jozsef.pdf
  • Szarvas, J., Naár, Z., Geösel, A., Győrfi J. (2010): In vitro investigation of King Oyster Mushroom [Pleurotus eryngii (DC.: Fr.) Quél.] strains in vegetative growing phases. International Journal of Horticultural Science, 16 (2): 47-53.
  • Szarvas, J., Geösel, A., Pál, K., Naár, Z., Győrfi, J. (2011): Comparative studies of the cultivable king oyster mushroom [Pleurotus eryngii (DC.: Fr.) Quél.] isolates by RAPD-PCR method. Acta Alimentaria, 40 (Suppl.), 214-221.
  • SZARVAS, J. & SZARVAS, G. (2002): Az ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii) termesztése. Magyar Gombahíradó, 10 (36): 6-7
  • VETTER, J. (2010): A gombák gyógyhatásai - gyógygombák. In: Győrfi Júlia (szerk.), Gombabiológia, gombatermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest, pp. 64-77.

Ördögszekér gombapor

Ára:  40 g- 3990.- ft

Laska és ördögszekér gomba keveréke -

40 g - 2.990.- forint.

Természetből fakadó erő: a Shiitake gomba a legjobb immunerősítő

Őseinknek nem voltak patikáik - a természet azonban bőségesen ellátta őket olyan gyógyító erejű növényekkel, melyek segítettek panaszaikon. Ilyenek például a gyógygombák.


Mit kell tudni róla?

A shiitake gomba meghökkentő mennyiségű táp- és ásványi anyagot, esszenciális aminosavat tartalmaz - ellátja szervezetünket A-, B-, C-, D- vitaminokkal, s olyan ásványi anyagokkal, mint a magnézium, kálium, kalcium, vas, cink, szelén, réz vagy mangán. Gazdag diétás rostokban és fehérjékben, ezért aki pl. nem eszik húst, az is bőven hozzájuthat ehhez az értékes tápanyaghoz belőle. Kitűnő antioxidánsnak számít. Tartalmaz L-ergothioneine nevű aminosavat is, amelyet szervezetünk nem képes önállóan előállítani.

Számos jótékony hatása mellett nem véletlenül tartják a shiitakét a leghatékonyabb, természetes immunerősítőnek.

Mely tulajdonsága hogyan segít? Hogyan védi a szervezetet?

A Shiitake gombában található eritadenin nevű összetevő csökkenti a koleszterinszintet - akadályozza, hogy az felszívódjon a véráramba.

Jelentős a shiitake vírus- és gomba ellenes, valamint baktérium ölő hatása.

Legkiemelkedőbb azonban lentinán nevű (béta-glükán) hatóanyagának "munkája", mely káros mellékhatás nélkül képes az immunrendszer erősítésére, így a fertőzések, betegségek leküzdésére - sőt, megállíthatja vagy lassíthatja a rákos daganat növekedését. Tumorsejtölő tulajdonságai miatt használják manapság leginkább.

Tökéletes immunerősítő

E gyógygomba rendszeres fogyasztását kiemelten javasolják rákos megbetegedés vagy AIDS esetén, hiszen ilyenkor elengedhetetlen az immunrendszer megerősítése. Tanulmányok során kiderült, hogy a shiitake gomba alkalmazása kiegészítő kezelésként igen hatékony, hiszen kemoterápia mellett hozzájárult a betegek életének meghosszabbításához - előrehaladott állapotú és visszatérő rákos megbetegedések esetén egyaránt.

A koleszterinszint csökkentésével ugyanakkor segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Védi a májat, elősegíti az antitest-képződést, melyek szembeszállnak a Hepatitis-B-t okozó vírusokkal.

Ha kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni, s mellette immunrendszerünket is hatékonyan támogatnánk, a shiitake gomba tökéletes választás. Legyen része akár hétköznap is étkezésünknek - fogyasszuk étrend-kiegészítő formájában!


Összefoglalva tehát hogyan segíthet a Shiitake gomba szervezetünkben: Igazi gyógyírként ismert, erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja.

Miben segít a gomba: Gyomor és bélrendszeri panaszok, immunrendszer általános megerősítése, daganatos megbetegedés, Candida

Milyen betegségeknél segíthet:

Daganatos megbetegedések, Emésztőrendszeri fekélyek, Érelmeszesedés, Fertőzések (vírus), infulenza, hurut, Gyomor és bélgyulladás, Gyomorégés, emésztési problémák, Lymphoma, leukémia, Magas koleszterin, Migrén, Nyirokrendszer tisztítása, Prosztata problémák, prosztata rák, Reflux.

Rendkívül jó gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését segíti, erősíti a fertőzések, betegségek megelőzését. Gyakran legyengült immunrendszer erősítésére, helyreállítására használják. Daganatos megbetegedések (gyomor-, máj-, végbél-,tüdőrák és leukémia) kiegészítő kezeléséhez illetve megelőzésére alkalmazzák. Hatása lehet a meghűlés, vírusfertőzés, hörgőgyulladás, influenza kezelésére. Segíti a krónikusan magas koleszterin szint csökkentésében, idősebb korban immunstabilizáló hatása előnyösen hat a szervezetre.

Fogyasztási javaslat: naponta 1 mokkáskanálnyi mennyiségű gombaport kávéba, teába, akár joghurtba elkeverve.

FIGYELMEZTETÉS!Gombára és gomba spórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt. Terhesség - szoptatás alatt fogyasztása nem javasolt! Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A gyógygomba őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot! Jelen termék fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot, vagy az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat. 

Forrás: 

  • https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/immunerosito-rakgyogyito-shiitake-gomba
  • CHANG, SHU-TING (2000): Production of cultivated edible mushroom in China with emphasis on Lentinula edodes. https://www. hri.ac.uk/isms/article6.htm.
  • CHIHARA, G. (1993): Medical aspects of lentinan isolated from Lentinus edodes (Berk.) Sing. In: Mushroom biology and mushroom products. The Chinese University Press, Hong Kong.. 261-226. p.
  • VETTER, J (2001): A shiitake gomba (Lentinula edodes) beltartalmáról. A MAGYAR ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMÉKTANÁCS GOMBA TAGOZATÁNAK LAPJA 5 (17) 25- 28. p.

Shiitake gombapor 

Ára: 40 g- 3990.- ft 

GOMBAKEVERÉKEK

 6 gombakeverék 

Összetevők: pecsétviasz gomba, süngomba, ördögszekérgomba, laskagomba, shiitake és bokrosgomba 

Ára: 60 g- 7990.- ft.

Pecsétviasz-bokros gomba 

 20 g pecsétviaszgomba + 20 g bokrosgomba őrleménye. 

A gombák erősítik egymás hatását és segítik a szervezetbe való beépülést!

Ára: 40 g- 7990.- ft



4 féle gomba keveréke

10 g Pecsétviaszgomba, 10 g süngomba, 10 g ördögszekérgomba és 10 g laskagombaport tartalmaz. A gombák erősítik és segítik egymás hatását és beépülését a szervezetünkbe.


Ára: 40 g, 4990.- ft.


Gombaporok díszdobozban

Ajándéktermékként ajánljuk :

1 db Laskagombapor, 1 db Pecsétviaszgomba por, 1 db Süngombapor, 1 db Ördögszekérgomba por, minden termék 20 g-os kiszerelésben.

Ára: 5990.- forint.


5 gomba keveréke 

pecsétviasz, süngomba, shiitake gomba, ördögszekér és laskagomba keveréke) 50 g 

 ára 5.990.- forint.






 Pecsétviasz+shiitake gomba keveréke

 40 g 

ára 5.990.- forint.





A 7 gomba keveréke

10 g pecsétviaszgomba, 10 g süngomba, 10 g ördögszekér gomba, 10 g laskagomba, 10 g bokrosgomba, 10 g shiitake gomba, 10 g lepketapló gomba őrlemény az összetevők, súlya 70 g.

A gombák erősítik és segítik egymás hatását és beépülését a szervezetünkbe.


ára 9.990.- forint.


A nyers gomba ára:


- laskagomba 990 ft-kg.


- süngomba 3500 ft - kg, 15 dkg-500 ft.




- ördögszekér laska 3500 ft-kg, 15 dkg -500 ft.


A termékek Nyíregyházi Kosárközösségben,  a Natura Boltban  (4400 Nyíregyháza, Vasvári Pál u. 2. ),

 a Nyíregyházi Állatpark területén (áprilistól - szeptemberig) illetve a Barátság Gyógy-és Wellness Hotel Hajdúszoboszló, Mátyás Király Sétány 19. szám alatt. is megvásárolhatóak.  

Tájékoztatás, további információ a nyirlaska@gmail.com email-címen,

illetve a +36209754216 , a +36 2095 05155, valamint a +36 20 912 9552-os   telefonszámon. 


PRÓBÁLJA KI TERMÉKEINKET!