Gombás rántotta

Nagy szerencsénk volt, kiváló alapanyagokhoz jutottunk egy termelői piacon. Friss, szabadtartásból származó tojást, szabadtartású mangalicából készült sózott szalonnát és süngombát vásároltunk. Ugyan a vásárláskor még nem tudtuk, hogy mi sül ki a finomságokból, de alig vártuk, hogy legyen egy kis időnk az alkotásra. 

Hozzávalók (1 főre):

3 db szabadtartásból származó tojás
125 g süngomba
25 g sózott mangalica szalonna
10 g tejszín (30%)
10 g vaj
néhány szál metélőhagyma
pirított hagymakocka

bors

Elkészítése:

A szalonnát apró téglatestekre vágom. Serpenyőben elkezdem pirítani a szalonnát, a kiolvadt zsír túl sok lenne, így körülbelül a felét átkanalazom egy tálkába. A süngombát felszeletelem. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy a kis "szőrök" egy része a deszkán végezze. Ezeket összegyűjtöm, és a tálaláskor fogom használni, hiszen a süngomba nyersen is nagyon finom.A gombát a szalonnára dobom, magas lángon 3-4 perc alatt átpirítom.A tojásokat egy lábosba ütöm. Hozzáadom a vajat. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve készítem el a rántottát. Sózom, majd a legutolsó mozzanat, hogy lehúzom a tűzről, és átkeverem a tejszínnel. Jöhet a tojásra a pirított gomba, amelyre tekerek egy pici borsot, és szórok rá a pirított hagymából. A tojásra szórom a félretett süngombát. Végül az apróra vágott metélőhagyma is a tányérra kerül, frissítve az ízeket és a látványt egyaránt. Egy szelet pirított rozskenyér az igazi hozzá.